Als iemand gezonde en smaakvolle recepten kan maken, dan is het Rineke Dijkinga wel. Haar recepten staan niet alleen bol van de smaak, maar ook van waardevolle gezondheidstips die uitleggen waarom de ingrediënten zo goed voor je zijn. Ik ben al jaren fan en heb bijna al haar boeken in huis. Ook heb ik meerdere keren lezingen van haar gevolgd, waar ik steeds meer leerde over de kracht van gezonde voeding.

Een pareltje voor op de kerst tafel
Dit recept voor pittige zoete aardappelsoep is een van haar pareltjes en past perfect in een feestelijk kerstdiner. De zoete aardappel in dit gerecht is bijvoorbeeld een prachtige bron van inuline, wat helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Daarnaast zit het vol bètacaroteen, een krachtige antioxidant, en vitamine C. En dankzij Rineke leer je steeds het “waarom” achter de ingrediënten, wat je inspireert om bewust en gezond te koken.

Lees verder en ontdek hoe je deze heerlijke soep maakt en geniet van de gezonde boost die hij je brein en lichaam geeft!

Bereiding

Uien en knoflook fruiten in de olijfolie. De aardappelen en pompoen schillen en zaden/draden verwijderen. In stukken snijden en bij de ui doen. Heel even aanbakken, de specerijen en sambal toevoegen en vervolgens het water en de bouillon. Laat het gaar koken en voeg dan de kokos en pindakaas toe. Pureer met een staafmixer, proef en voeg eventueel naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe.

Ingrediënten

  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 tl sambal (anders Tabasco, een kleine rode peper of chilipoeder)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 400 ml kokosmelk

  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 volle theelepels gember
  • 800 gr zoete aardappel
    (of deels of geheel pompoen)
  • 2 bouillonblokjes
  • 750 ml water
  • evt. handjevol rode linzen

Gezondheidstips van Rineke:

  • Een van mijn favoriete recepten uit mijn boek ‘Je Brein VItaal’. Zo simpel, zo lekker en wat een prachtige breinondersteunende stoffen.
  • Als het om voeding gaat hebben we soms de neiging daar heel zwart/wit over te denken. Iets wat we als gezond beschouwen gaan we dan heel vaak eten, iets wat we als ongezond zien schrappen we. Natuurlijk voedsel heeft nagenoeg altijd goede en slechte eigenschappen. Door veel te variëren in wat je eet ‘omzeil’ je de negatieve eigenschappen die elk voedingsmiddel nu eenmaal heeft en kun je optimaal gebruik maken van de positieve. ‘Divertarier’ (= van alles een beetje) zijn lijkt daarom in alle opzichten een goed plan.
  • Pinda’s zijn rijk aan verzadigde vetten, arachidonzuur, lectines en Omega 6. Genoeg redenen dus om ze te mijden. En dat doen ook heel veel mensen. Toch kunnen gezonde mensen met mate zeker wat pinda’s eten. Het is namelijk wel een goede eiwitbron en een zeer goede bron van vitamine E. Vitamine E is een belangrijke vitamine voor een gezonde hormoonbalans. Maar speelt ook een belangrijke rol als antioxidant die ervoor zorgt dat gezonde vetten daadwerkelijk hun gezonde taken kunnen uitvoeren en niet oxideren.
  • Koop wel altijd biologische pindakaas omdat je anders vaak weer transvetten consumeert. Die zouden we wel echt moeten mijden! Lees hier verder over transvetten.
  • In dit recept heb je flink wat vitamine E boosters: de pompoen, zoete aardappel, olijfolie, de pindakaas en de noten! Zonnebloempitten en amandelen zijn overigens nog rijker aan vitamine E dan pinda’s.